Meer Energienieuws

Ben je woningeigenaar in Leiden én bewoon je zelf je woning? Dan is er de teGOEDbon voor jou! Investeer nu in kleine, energiebesparende maatregelen en ontvang tot 70 euro van je aankoopbedrag retour. Dat is dubbel voordeel, want ook je energierekening gaat omlaag. 

 
Verzilver je teGOEDbon!   TeGOEDbonnen ontvangen?
De teGOEDbonnen zijn nu bij alleLeidse woningeigenaren bezorgd. Als je de bon niet ontvangen hebt of  ben je hem kwijt, dan kan je via deze link eenmalig een nieuwe bon aanvragen. Het duurt dan ongeveer twee weken totdat je de nieuwe teGOEDbon met de post ontvangt. Let op: je kunt maar één bon per huishouden verzilveren en de code is uniek.
Hoe zet je de TeGOEDbon het beste in?
De bon is op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt kleine energiebesparende maatregelen aanschaffen zoals led lampen of kierdichting. Als je een grotere investering wilt doen zoals een energiezuinig apparaat met label A+++ of een inductiekookplaat kun je met de bon een deel van het aankoopbedrag terugvragen. Maar ook het laten inregelen van je verwarmingsinstallatie of een energieadvies behoren tot de mogelijkheden. 
Het verzilveren van de bon gaat digitaal, met je DigiD. Ken je iemand die hierbij hulp nodig heeft? Geef het aan je wijkambassadeur door! Hij of zij kan contact opnemen en helpen.
Kort webinar op donderdag 1 oktober 20:00 uur 
Twijfel je hoe je de teGOEDbon het beste kunt gebruiken? Omdat je woning wellicht al vrij goed geïsoleerd is? Of je niet weet waar te beginnen?
Neem  contact op met: ?? (graag invullen)
Tips:
Maak een foto van je tegoedbon, dan kun je op een later moment de code snel vinden. 
Lees ook de voorwaarden op de website van Duurzaam Bouwloket en aanvullende informatie opgagoed.nl.               Doe je mee?
Zaterdag 31 oktober en 7 november 2020
Ook in 2020 vindt er eind oktober en begin november weer de Nationale Duurzame Huizenroute plaats. Zoals elk jaar laten woningeigenaren zien, welke stappen zij genomen hebben om hun huis te verduurzamen. De tijdvakken waarvoor bezoekers zich kunnen aanmelden zullen dit jaar kleiner zijn. Zodat i.v.m. covid19 gegarandeerd kan worden dat er niet te veel mensen in een keer langskomen. 
Lees hier alvast een paar ervaringsverhalen
Meld je eigen woning aan!
Mensen die een keer een duurzaam huis bezocht hebben weten hoe inspirerend en informatief het is om bij anderen om bezoek te mogen komen die wellicht net die ene stap genomen hebben waar je al lang over nadenkt. Zonnepanelen of een zonneboiler. Goede isolatie of vloerverwarming. Je hoeft niet van het gas af te zijn om aan andere te laten zien welke stappen je genomen hebt om energie en CO2 te besparen. Hoe meer mensen laten zien dat je ook stap voor stap je woning steeds energiezuiniger kunt maken, hoe mooier! 
En iedereen die een keer meegedaan heeft is enthousiast over de leuke gesprekken en contacten die op zo’n zaterdag ontstaan. 
Je kunt zelf invullen of je een zaterdag of beide dagen mee wilt doen. Je bepaald ook zelf hoe lang je ‘open’ bent en of je mensen door je huis leidt of alleen aan de keukentafel verteld wat je gedaan hebt. 
Wijkambassadeur ondersteunt.
De Leidse wijkambassadeurs ondersteunen de Nationale Duurzame Huizenroute en helpen waar nodig met het invullen van het profiel van je woning of de voorbereiding van de open dagen. Ook al heb je geen hulp hierbij nodig is het leuk als je bij je wijkambassadeur even aangeeft dat je mee wilt doen. Wij kunnen voor bezoekers dan bijvoorbeeld een overzicht maken met alle huizen in de buurt die deelnemen.      
Zero Emissie Stadsdistributie ZES   Vervoer van goederen neemt toe
Toen ik begin maart vanaf thuis ging werken zag ik ineens wat ik tot daartoe overdag meestal niet meekreeg: om de uur kwam wel een busje van een of ander pakketbezorger langs rijden. Soms wel tot 4 auto’s achter elkaar in de file in ons klein straatje, net buiten de binnenstad. En omdat we sinds corona allemaal nog veel meer op internet bestellen werd ook de drukte voor ons raam steeds groter. 
Maar in de historische binnenstad van Leiden, met alle kleine straten en steegjes is het nog erger. Daar komt de bevoorrading van alle winkels, vaak met grote vrachtwagens, nog bij.
Goederenvervoer binnenstad kan schoner, slimmer en efficiënter 
De gemeente Leiden heeft nu als een van veertig gemeenten in Nederland de Green Deal ‘Zero Emissie Stadslogistiek ondertekend. Daarin zijn afspraken gemaakt om in 2025 transport in de binnenstad zonder CO2-uitstoot te laten plaatsvinden.
De komende jaren gaat Leiden dus samen met ondernemers, leveranciers en vervoerders op zoek naar slimme oplossingen voor duurzame bevoorrading en bedrijfsafvalinzameling. Denk aan het gebruik van elektrische wagens, boten of bakfietsen. Maar ook aan goede locaties voor goederenoverslag en kluisjes voor pakketjes aan de rand van de stad. Geen grote vrachtwagens meer in de smalle straatjes van onze monumentale binnenstad, maar goederenoverslagcentra aan de rand en bevoorrading met kleine elektrische busjes. 
Elders in Nederland: test met zonnepanelen op vrachtwagens
Om ook buiten de stad goederenverkeer schoner te maken is er net een grote praktijktest gestart met zonnepanelen op het dak van vrachtwagens. Op zo’n grote aanhangwagen passen nagenoeg de zelfde aantal zonnepanelen als op een gemiddeld rijtjeshuis. 
De stroom uit de panelen is niet voldoende om daarop te rijden. Maar het is voldoende om bijvoorbeeld de nodige stroom voor een koffiezetapparaat (ja die hebben ze blijkbaar in die grote wagens!), een laptop of tv te laten draaien, ook als de wagen stilstaat. Daar wordt anders diesel voor gebruikt en zo wordt de uitstoot toch een stuk minder.      (071) duurzame GOED tips   Tip van de maand
Er zijn heel veel kleine dingen die je kunt doen om energie te besparen. Veel kosten je geen cent! Wellicht ken je al de Duurzame Meetlat? Daar staan al veel tips voor kleine maatregelen en nieuwe gewoontes op. 
Achter de schermen zijn wij bezig om nog meer tips te verzamelen! 
Op deze plek gaan we de komende maanden steeds een paar van deze tips presenteren. 
Hier eentje, die jullie wellicht nog niet kenden: “Zet je cv-ketel op een lagere temperatuur”  September is de maand waar in veel woningen de cv-ketel voor de eerste keer na de zomer weer aangezet wordt. Dat is een mooi moment om de keteltemperatuur van het verwarmingscircuit te checken. Vaak staat deze hoger dan nodig is. Afhankelijk van hoe goed je woning geïsoleerd is kan de temperatuur tussen de 50 en 70 graden ingesteld worden. Dat spaart energie en geld. Bij ons staat hij bijvoorbeeld standaard op 50 graden en alleen als het echt heel koud is gaat de temperatuur tijdelijk iets hoger. Het comfort blijft het zelfde. Heb je een vrij nieuwe ketel? Dan regelt deze de temperatuur wellicht al zelf omhoog of omlaag. Dat wordt moduleren genoemd. 
Let wel erop dat de temperatuur van je douchewater nooit lager dan 60 graden zet ( i.v.m. legionella).
Lees hier meer!     GOED NIEUWS   Verlenging ISDE tot 2025
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft bekend gemaakt dat hij de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen, zonneboilers gaat verlengen tot en met 2025.
Nieuw is dat vanaf 2021 ook woningisolatie opgenomen wordt in deze regeling.
Voor pelletkachels en biomassaketels kan trouwens sinds 1 januari 2020 geen subsidie meer aangevraagd worden.
Lees hier meer. Afbeelding: RVO
Rechtszaak kosten verwijderen gasaansluiting
Eigenaren die in duurzaamheid geïnvesteerd hebben en geen gas meer gebruikten moesten daar tot nu toe vaak  een stevige prijs betalen. De netbeheerders verplichten hen in dat geval de verwijdering van de gasleiding aan te vragen en daarvoor te betalen.Tot ca. €800 brengen sommige nutsbedrijven hiervoor in rekening.
Nu is er een uitspraak van een rechtbank Noord-Nederland die hier hopelijk een einde aan brengt. Leeshier verder.
Foto: Thuisbaas
Weten wie je wijkambassadeur is? Elke maand verschijnt in het Leids Nieuwsblad een artikel over een (of twee) van de Leidse wijkambassadeurs. De stukjes vertellen wat de wijkambassadeurs bezig houd en wat zij in en voor de wijk doen. Krijg je het Nieuwsblad niet? Dan kan je de artikelen ook op de Goed website teruglezen. Daar staan alvast de interviews met de wijkambassadeurs van Leiden Noord, de Stevenshof en de Leidse binnenstad.
 

Ckees van Oijen, wijkambassadeur Stevenshof
Postcoderoos-regeling wordt in 2021 definitief vervangen Minister Wiebes heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat de ‘Regeling verlaagd tarief’, beter bekend als de ‘Postcoderoos’, vanaf 2021 vervangen wordt door een nieuwe subsidie. Zo staat het nu in het Belastingplan 2021 opgenomen. 
Bron: Solar Magazine

 
Foto: Zon op Leiden, Zonnedak Sporthal Houtkwartier
Verduurzaming woningen wél rendabel! Onlangs heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport gepubliceerd met de titel ‘Woonlastenneutraal koopwoningen verduurzamen‘. Het bijhorende persbericht werd massaal opgepakt door de Nederlandse media maar niet altijd even genuanceerd weergegeven. Gelukkig zijn er inmiddels meerdere artikelen verschenen die wel een gebalanceerd beeld schetsen, zoals deze van het Duurzaam Bouwloket of deze hier. Bij EenVandaag kwam op de dag dat het rapport verscheen een woningeigenaar aan het woord die het mooi samenvatte: Niets doen is geen optie!


5€ Early-bird-korting op beurs entree Wil je je huis verduurzamen maar ben je nog op zoek naar inspiratie? Op de consumentenbeurs Huis & Energie ervaar je zelf alle mogelijke duurzame woonoplossingen, van warmtepompen tot  zonnepanelen. Centraal staat het ‘Duurzaam Droomhuis’, een levensgrote modelwoning vol duurzame producten: zonneboilers, inductiekookplaten, isolatie envoor de deur een elektrische auto. In het Droomhuis zitten onafhankelijke experts van Milieu Centraal klaar om alle woonoplossingen te demonstreren en toe te lichten. 
De beurs vind van 13 tot 15 november plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Gebruik voor 5€ korting op je ticket een van deze twee codes: EB2020 of 20HEBOUWLOKET

    Goed (Groe)noord Website Goed Leiden Noord   Copyright © 2020 Goed Energie, All rights reserved.
Je ontvangt onze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt aangemeld.

Ons emailadres is: Goed Energie Hansenstraat, 14 Leiden, Nederland 2316BJ Netherlands
Add us to your address book

Geen emails meer van ons ontvangen? Klik dan hier:
unsubscribe from this list.