Duurzaam Houtkwartier

Dinsdag 10 december hadden we een goed bezochte bijeenkomst over de energietransitie in onze wijk.

We hadden een aantal sprekers: vanuit de gemeente Yung Lie, vanuit de buurt Prof Annelies Huigen en Prof. Alfons van Marwijk, vanuit de Merenwijk Tjitske Veldkamp en Maaike de Loos en Coenraad Spaans met een prachtig voorbeeld van een energie neutraal huis uit 1923.

Een aantal zaken uit de bijeenkomst:

  • De gemeente heeft nog geen warmtevisie voor onze wijk: wij zijn zelf aan zet om deze te ontwikkelen.
  • Dit is een diverse wijk met hele nieuwe en ook oude woningen een groot ziekenhuis en 7 scholen die allemaal een andere oplossing vragen.
  • Eenvoudig zelf doen: A-klasse apparatuur, optimaliseer je CV en Isoleer je huis.
  • Erfgoed Leiden: geeft advies voor woningen van voor 1960 met energiescan.

Samenwerken: Alleen ga je sneller, samen kom je verder. We roepen buurtbewoners op die concreet wat willen doen in en voor de buurt: Samen isoleren, samen zonnepanelen aanschaffen, samen een visie voor de wijk ontwikkelen, samen de meest toekomstbestendige CV ketel uitzoeken, enz..

Aardgasvrij kan dat? Maaike en Coenraad hebben het gedaan met hun huis uit 1923, stap voor stap zijn ze verder gegaan in het energieneutraal maken van hun woning. Goede isolatie, een flink aantal zonnepanelen en een warmtepomp en zonneboiler hebben er voor gezorgd dat ze inmiddels geheel van het aardgas afgekoppeld zijn. Het kan dus wel maar het is niet een twee drie gedaan.