Kunst in de Leidse Hout

on

P1040505Op vrijdag 14 maart, om 14:00 uur verzamelen bij ingang Van Slingerlandtlaan, zal wethouder Frank de Wit kunstwerken onthullen in de Leidse Hout. Het gaat om nieuwe informatieborden, een nieuwe herinneringsbank en vier bestaande banken. De nieuwe kunstwerken zijn ontworpen door Jan Kleingeld in opdracht van de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout (VVLH). Na de onthulling worden de kunstwerken formeel geschonken aan de gemeente Leiden.

Het onderhoud van de banken wordt in het vervolg gedaan door de leerlingen van de VMBO-opleiding bouwtechniek (BT) van het Bonaventuracollege Boerhaavelaan. Op 14 maart zal  daarvoor tussen alle partijen een onderhoudscontract worden ondertekend.

De bijzondere banken zijn een eerbetoon en aandenken aan de stichters, de ontwerper en de werkers van de Leidse Hout. Vier van deze banken stonden al in het park, maar waren aan een grondige opknapbeurt toe. Een nieuwe monumentale bank komt op de grote speelweide. Jan Kleingeld heeft  in zijn ontwerpen één huisstijl in vorm, kleur en belettering ontwikkeld. Hij heeft bij de vormgeving en de uitvoering maximale aandacht gegeven aan “vandalismebestendigheid”. Marco Terlouw (Atria Meubels) heeft het houten deel van de nieuwe bank gemaakt en de oude “Krantzbank” opgeknapt. Frank van Rijn (Smederij van Rijn) heeft de productie van de borden en van het ijzeren deel van de bank voor zijn rekening genomen. De leerlingen van het Bonaventuracollege Boerhaavelaan, onder leiding van Bouke Steensma, hebben alle banken geschilderd. Aad Muller heeft vanuit de Boerhaavelaan vorm gegeven aan de samenwerking met de gemeente Leiden en VVLH.

De VVLH heeft de kunstwerken betaald uit een deel van de erfenis van mevrouw M.A. van Rijckevorsel-Krantz. Zij was de dochter van de Leidse industrieel B.F. Krantz, die een grote rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de Leidse Hout. Mevrouw Krantz is eind 2009 overleden. In haar testament wees zij de VVLH aan als enig erfgenaam en gaf aan haar zoon het recht van vruchtgebruik.

Ook de vrijwilligersorganisatie “I-doe” heeft  een duit in het zakje gedaan. Zij schenkt een bedrag van 1.000 euro voor de aanschaf van materialen, als extra stimulans om de herinneringsbanken netjes te onderhouden. Nadat dit geld is besteed, zullen de materiaalkosten door de gemeente worden vergoed.

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in het prachtige Leidse Hout, bekijk dan onze website: www.vriendenvandeleidsehout.nl Daar vindt u ook het programma voor de onthulling op 14 maart. U bent van harte welkom.

Nadere informatie

www.vriendenvandeleidsehout.nl, zie onder “contact”; Noortje van Kempen (06-51884903) of Freek van Beetz (06-13494818)