Shaffy Podium, Een Leids hommage aan Ramses Shaffy

Ramses Shaffy is een van de grootste muzikale talenten die Leiden heeft voortgebracht. Zijn Leidse jaren zijn aanleiding voor een speciaal Open Podium op zaterdag 9 september: het Shaffy Podium. Jong talent en oude vrienden brengen in de Theaterzaal van Het Leidse Volkshuis een eerbetoon aan het rijke oeuvre en leven van Ramses Shaffy.

Onder meer Sjors van der Panne (The Voice of Holland), Merel Laseur, biograaf Sylvester Hoogmoed en beeldhouwer Jeroen Spijker werken aan deze bijzondere avond mee.

 

Shaffy Podium
datum: zaterdag 9 september 2017

aanvang: 20.00 uur

locatie: Theaterzaal van BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33a, Leiden

toegang: € 5,00 (incl. pauzedrankje)
voorverkoop: BplusC bibliotheeklocatie Nieuwstraat 4

Ramses Shaffy woonde van zijn 6e tot zijn 18e in Leiden, aan het Terweepark. Over deze jaren zei hij later: ‘Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven.’ Ook in zijn laatste levensfase sprak hij dikwijls over zijn jeugd in Leiden. Op zaterdag 9 september zal biograaf Sylvester Hoogmoed er in geuren en kleuren over vertellen. Merel Laseur en Nico Knapper delen anekdotes met hun vriend, Shaffy’s nichtje leest voor uit de dagboeken van zijn pleegmoeder. In de Theaterzaal exposeren BplusC-cursisten Portretschilderen hun interpretatie van de zanger, naast een tot nu toe onontdekt schilderij van Shaffy’s hand. Jeroen Spijker haalt herinneringen op aan de totstandkoming van zijn borstbeeld van Ramses Shaffy.

Natuurlijk komt tijdens het Shaffy Podium ook het rijke oeuvre van de zanger van bod. Jonge Leidse talenten Damiaan van Noort (Sunday at Eight), Tijn Schell (Christopher’s Soul) en Daniël Meppelink zingen Shaffy-klassiekers zoals ‘We zullen doorgaan’ en ‘Mens durf te leven’. Chansonnier Sjors van der Panne, bekend van The Voice of Holland, brengt o.a. ‘Zing Vecht Huil Bid’ ten gehore. Zoals destijds bij de afgeladen optredens van Ramses Shaffy en Liesbeth List eindigt de avond met de ‘Shaffy Cantate’, door zangleerlingen van BplusC o.l.v. Carolien Devilee.

De initiatiefnemers Linda Capel (Centrum voor Amateurkunst Leiden/BplusC) en Peter van der Geer (omwonende Terweepark): ‘Als Stad van Ontdekkingen wil je bezoekers de prachtige verhalen van Ramses’ Leidse jaren niet onthouden. Het Shaffy Podium is de aanzet voor een blijvende Leidse herinnering aan deze beroemde inwoner.‘ Afgelopen februari bleek al de grote belangstelling voor het verleden van stadsgenoot Shaffy bij de onthulling van een plaquette bij zijn voormalige woonhuis aan het Terweepark.